Tečaj Alexander tehnike in individualne ure

"Alexander tehnika Slovenija" redno organizira tečaje in individualne ure pod vodstvom certificirane učiteljice Nine Rotner. 

Tečaji so namenjeni začetnikom in že bolj izkušenim - novinci se boste lahko spoznali s tehniko F.M. Alexandra, izkušeni pa boste lahko tehniko še bolj poglobili. Zaradi narave dela je število udeležencev omejeno na 12!

 

*Tečaj in individualne ure potekajo v prostorih Visokošolskega zavoda Fizioterapevtika, Slovenska cesta 58, 1000 Ljubljana.

  

Alexander tehnika se priznava kot del dodatnega izobraževanja, zato vam lahko vaš delodajalec krije polne/delne stroške tečaja. Če je potrebno vam lahko izstavimo tudi predračun. Alexander tehnika se prav tako priznava kot dopolnilna terapija in tako lahko stroške tečaja ali individualnih ur  v nekaterih primerih primerih pokrije tudi vaša zavarovalnica.  

 

Vabljeni!

 

Informacije: info@alexandertehnika.si 

Alexander tehnika

Napor, ki ga vložimo za opravljanje različnih aktivnih ali pasivnih dejavnosti je mnogokrat neprimeren in je tako povezan s preveč ali pa s premalo mišične aktivnosti. To se pogosto izraža v "slabi drži", ki se jo najpogosteje zavemo skozi bolečino, utrujenost, pomanjkanje energije in motivacije.  Sama volja in namen, da to spremenimo navadno ne zadostujeta in ta naš "zdaj bom pa naredil stvari drugače" vodi do nasprotnega učinka. Pri Alexander tehniki opazujemo ta fenomen preko vsakodnevnih položajev kot so stoja, ležanje, sedenje, vsedanje in vstajanje, ter nanje prenesemo principe Alexandrove tehnike. 

 

Delo z Alexander tehniko je vznemirljiv način spoznavanja samega sebe, osvobajanja škodljivih navad in izboljšanja lastne kakovosti življenja. Pomaga sprostiti držo, gibanje in dih, uči nas zavestno in usklajeno vključevati telo v vsakodnevne akcije, da ostane sproščeno in prisotno tudi pod stresom in posebnimi zahtevami.

 

Učinki Alexander tehnike, ki jih ljudje najpogosteje zaznajo so: manj bolečine, lahkotnost, celovitost, boljše samozavedanje telesa in večja samozavest. 

 

F.M. Alexander je na začetku 20. stoletja z vztrajnim procesom samoopazovanja razvil tehniko, ki se jo danes poučuje po vsem svetu in je v tujini del rednega učnega programa na umetniških in zdravstvenih fakultetah. 

Komu je tečaj namenjen?

- Vsem, ki želijo izboljšati rabo svojega telesa
- Vsem, ki se ukvarjajo z oceno drže

- Vsem, ki želijo izboljšati gibanje, igranje inštrumenta

- Vsem, ki želijo izboljšati dihanje

- Izboljšati rabo glasu

- Zmanjšati tremo

- Zmanjšati bolečine v telesu, križu, hrbtenici

- Naučiti se sedeti/stati/hoditi/ z manj napora

 

 

British Medical Journal je leta 2008 objavil rezultate študije, ki so jo v Angliji opravili z ljudmi s kroničnimi bolečinami v križu in hrbtu, ter ugotovili, da že nekaj ur Alexandrove tehnike bistveno pripomore k dolgotrajnemu lajšanju in odpravi kroničnih bolečin. Več o BMJ študiji in drugih študijah si lahko preberete tukaj

Ponosni smo tudi, da sta se našemu povabilu pozitivno odzvala dva najbolj priznana učitelja Alexander tehnike v Nemčiji: Jörg Asshoff in Petra von Ondarza, ki bosta preko svojih dolgoletnih izkušenj tečajnike učila uporabljati tehniko v vsakdanjem življenju.

Alexander tehnika v izobraževanju in šolstvu

Alexander tehnika in umetnost


Skupinsko delo

Čeprav delo poteka v skupini, učitelj kljub temu dela z vsakim udeležencem posebej. Učitelj spodbuja in preko subtilnega dotika ter verbalne razlage vodi posameznika pri njegovem lastnem raziskovanju in odkrivanju navad ter vzorcev delovanja telesa. Vprašanja in problemi se rešujejo skupaj in reflektirajo v odnosu do posameznikove lastne izkušnje v telesu. Poleg tega se opravlja tudi delo v skupini, kot celoti.
V skupini odkrivamo, da se vsi, čeprav vsak na svoj lasten način, spopadamo s podobnimi vprašanji – kako naj se rešim napetosti in bolečine? Kaj karakterizira t.i. “slabo držo”? Kaj je navada in kako lahko to navado na drugačen način obravnavam? Če je navada škodljiva, kako jo lahko spremenim? Naučimo se prepoznati in natančneje opredeliti te pojave v njihovi celotni kompleksnosti. Opazimo tudi, da je veliko lažje videti škodljive navade pri drugih, kakor pa pri nas samih. S pomočjo Alexander tehnike lahko skupaj poiščemo možne rešitve. 
Skupinska izkušnja nudi podporo posamezniku, da nadalje aplicira Alexandrovo tehniko v svojem vsakdanjem življenju in daje pobudo, da “uporablja” svoje telo na nov način.

Individualne ure

Pri individualni uri se Alexander tehnika poučuje skozi vodeno vsakodnevno gibanje, kot so: hoja, vsedanje in vsajanje; ter skozi osnovne položaje, kot so: sedenje, stoja, ležanje. Prav tako se lahko obravnava seganje po predmetih in dvigovanje, ali pa raziskovanje specifičnega gibanja, kot je na primer igranje na inštrument, pisanje, ali delo za računalnikom. Privatne ure ponujajo možnost, da se s tehniko spoznamo bolj intenivno in bolj osebno. Učitelj uči preko rahlega kontakta z rokami, ki ga dopolnjujejo verbalna navodila in razlage. Tako učenec korak za korakom poglobi svojo čutno zaznavo, pridobi nov občutek za svoje telo in se priuči gibanja z manj bolečine in na bolj (sebi primeren) naraven način. 

Vsak prične z učenjem tehnike iz drugačne začetne točke, z drugačnim ozadjem in z drugačnimi pričakovanji. Temu primerno se razlikuje tako število privatnih ur, kot tudi potek ur. Cilj je zgraditi izkustveno znanje, ki bo učencu omogočilo prenesti principe Alexandrove tehnike v svoje vsakdanje življenje. 
Individualna ura traja 45 minut.

Predavatelji

Nina Rotner (teacher - ATVD): 

Pevka, pedagoginja in prva slovenka s pridobljenim certifikatom (ATVD) za poučevanje Alexander tehnike. Z Alexander tehniko se je prvič spoznala leta 2010, med študijem jazz petja na slovitem "Jazz-Institut Berlin", kjer je leta 2015 tudi diplomirala. Pred tem je na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani študirala Jazz in pop petje. Leta 2013 je diplomirala na Teološki fakulteti v Ljubljani. Je aktivna članica DBG-ja (Bundesverband Detuscher Gesangspädagogen). V letu 2019 je prevzela glasbeno vodstvo v programu Junge Deutsche Oper, projekt Deutsche Oper Berlin.  Od leta 2018 redno organizira mednarodno izmenjavo in tečaje Alexander tehnike v Sloveniji. 

 

 

Jörg Aßhoff (master teacher - ATVD):

Od leta 1993 redno poučuje na različnih faklutetah (Ljudska univerza), šolah za govorno terapijo, tečajih in privatnih praksah. Alexander tehniko poučuje tudi na Fakulteti za umetnost (Universität der Künste). Od leta 1999 do 2003 je organiziral in asistiral na šoli Alexander tehnike za usposabljanje učiteljev. Januarja 2004 je ustanovil lastno šolo „Alexander-Technik-Schule Berlin”, ki je priznana tudi iz strani  Nemškega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Je redni učitelj na treh šolah za usposabljanje učiteljev v Nemčiji in Franciji. 

 

 

Petra von Ondarza (master teacher - ATVD):

Pričela z učenjem  Alexander tehnike leta 1985 med študijem Modernega plesa in Kontaktne improvizacije v Parizu. Od leta 1991 poučuje Alexander tehniko v privatni praksi v Hamburgu, ter od leta 1997 tudi v Berlinu. Od leta 1992 do 1996 je študirala Body-Mind Centering/Integrative Movement Therapy pri Lindi Hartley. Leta 2010 jepridobila magistrski naslov iz prodročja verskih študij na Freie Universität Berlin. Od leta 2004 je redna asistentka na „Alexander-Technik-Schule Berlin”.

 

Alexander tehnika Info

Alexander tehnika in skolioza